De inspirerende loopbaan van Leen

De inspirerende loopbaan van Leen

Ruim 7 jaar geleden startte Leen Lievens bij De Opleidingscoach. Toen een éénmanszaak, nu een organisatie met een (h)echt team. Voor collega’s is Leen niet alleen een vaste waarde binnen De Opleidingscoach. Ze is een luisterend oor, een moment van reflectie, een luide lach, een motivator en een stuwende kracht die de dingen in gang zet. Wij zijn benieuwd hoe ze zelf terugblikt op haar carrière en vroegen het haar op de vrouw af.

Hoe kijk je terug op de voorbije jaren bij De Opleidingscoach?

Alles is begonnen bij Els, zij voelde dat het anders kan en is die “andere aanpak” gaan realiseren in de vorm van De Opleidingscoach. Een jaar later kwam ik erbij. Ik was pas afgestudeerd dus het was een behoorlijke stap in het onbekende, zo aan de slag gaan in een éénmanszaak.

Ondertussen is De Opleidingscoach zowel intern als extern enorm geprofessionaliseerd. We hebben onze visie vertaald in diensten en producten en zijn geëvolueerd naar een groeiende organisatie met een kantoor, vaste klanten, partners en ambassadeurs. Ik ben heel trots dat er in die korte tijd ook nieuwe pijlers zijn ontstaan: Het Talentenhuis, Great@Work en Training Network. We blijven in beweging en sleutelen steeds verder aan onze dienstverlening. We streven ook zelf voortdurend naar een Great@Work-context voor onze eigen mensen. Een succesvolle maar gedurfde aanpak in een wereld vol standaarden en traditionele benaderingen.

Ook de rol die ik daarin speel, is doorheen de jaren sterk geëvolueerd. Ik ben op dag één gestart met een operationeel project waarin ik kon proeven van de realiteit. Die rol als L&D consultant en change expert combineerde ik met sales, projectopvolging, netwerking, training geven, … Ik was een echt zwitsers zakmes. Door zo intensief bezig te zijn met alle aspecten van onze business, heb ik op korte tijd heel veel geleerd over verschillende processen en sectoren maar ook over mezelf.

Op dit moment sta je mee aan het stuur van De Opleidingscoach en ondersteun je onze experten om verder te ontwikkelen, hoe ervaar je die rol? 

Dankzij de vele ervaringen die ik heb opgedaan, kon ik inderdaad een mooie, volgende stap zetten. De voorbije jaren hebben de mensen die het team vervoegden, heel veel kennis en ervaring binnen gebracht. Ik wil mijn ervaringen en talenten inzetten om De Opleidingscoach en ons team verder te laten groeien. Dat doe ik niet als “traditioneel en hiërarchisch leidinggevende” maar als teammanager en -coach die de context creëert waarin ontwikkeling mogelijk wordt gemaakt. 

"Of ik voor al die 'jobs' en rollen dan alle geschikte competenties had? Neen. Maar ik kreeg de mogelijkheid om telkens te starten vanuit mijn talenten. Dan is snel leren en competentieontwikkeling het logische gevolg."

We zullen jou niet snel in pakweg een opleiding “communicatie voor leidinggevenden” aantreffen. Toch zet je dagelijks heel wat vaardigheden in om je verschillende rollen te vervullen. Hoe heb je jezelf doorheen je loopbaan klaargestoomd voor alle rollen?

Of ik voor al die 'jobs' en rollen dan alle geschikte competenties had? Neen. Maar ik kreeg de mogelijkheid om telkens te starten vanuit mijn talenten. Dan is snel leren en competentieontwikkeling het logische gevolg.

Laat mij maar vooral ervaren, ik hou ervan om ergens in ‘gesmeten’ te worden. Dat is altijd een beetje angstaanjagend, maar ik weet dat ik er niet alleen voor sta. Ik krijg feedback, heb een netwerk om mee te sparren en stap altijd nieuwsgierig in nieuwe situaties. Er is binnen ons team ook veel begrip en respect voor elkaar. Je wordt niet afgerekend op fouten of chaos wanneer je zoekende bent. Continue feedback in alle richtingen en advies horen erbij, dat is een heel bewuste keuze waarvan je het belang niet kan onderschatten.

Daarnaast geloof ik heel sterk in de kracht van coaching. Ik heb zelf de 'opleiding tot talentencoach' gevolgd via Het Talentenhuis. Die leermomenten zorgden er telkens voor dat ik stil stond bij mezelf en mijn rol, om van daaruit acties te definiëren rond hoe het nog beter kan. Ik heb zelf ook een persoonlijke coach, waardoor ik mezelf continu kan blijven ontwikkelen. Iedereen uit het team heeft trouwens een persoonlijke (onafhankelijke) coach. Een extralegaal voordeel waar we trots op zijn.

De visie en overkoepelende naam achter De Opleidingscoach is “Room without a roof”. Wat betekent dat voor jou?

Dat is de beste versie van jezelf kunnen en mógen worden en daar de juiste context voor krijgen. Het staat voor mij voor groeien zonder grenzen en talentgedreven werken. Op die manier gebruik je de passie van mensen als fundament voor goed draaiende en winstgevende organisaties.

Ik mag de visie zelf ook ervaren dankzij Els, zij is voor mij een sparringpartner die mij continu voedt vanuit haar geloof in mensen, talenten en passie. Daardoor kan ik mijn eigen pad bewandelen, binnen een organisatie die er de ruimte voor maakt. Ik ben al met heel wat ideeën en initiatieven gekomen, heb deze kunnen uitrollen en heb ons dak nog niet gevonden 😉 

Alles wat we doen en alles waar het om draait, daar is leren één van de belangrijke elementen van. Dan is het eigenlijk heel vreemd dat je ergens een apart orgaan hebt dat gaat bepalen welke opleidingen hoe en wanneer zullen plaatsvinden. 

Hoe kijk je naar de toekomst?

Ik zie mezelf én De Opleidingscoach in de toekomst nog verder groeien en professionaliseren. Zodat we onze visie en aanpak nog meer kunnen helpen uitrollen bij steeds meer organisaties.

We vertrekken niet vanuit een idealistische bril maar vanuit de realiteit: waar staat de organisatie nu in de huidige wereld? L&D moet als business partner vooral dicht bij de business blijven. Want werken is leren en leren is werken. Veranderen is leren en leren is veranderen. Alles wat we doen en alles waar het om draait, daar is leren één van de belangrijke elementen van. Dan is het eigenlijk heel vreemd dat je ergens een apart orgaan hebt dat gaat bepalen welke opleidingen hoe en wanneer zullen plaatsvinden. Kennis zit overal, is complex en verandert continu. We mogen het ook zo gaan benaderen. Die aanpak maken wij waar als all-round partner en daar blijven we de komende jaren keihard aan werken.

Voor mezelf en mijn rol zie ik vooral nog meer uitdaging. Hoe die uitdaging er zal uitzien, weet ik niet altijd. Dat kan nog alle richtingen uit, maar ik zal er altijd voor zorgen dat het mij helpt om mijn ambitie waar te maken. Het feit dat ik dit nog niet concreet kan benoemen, vind ik eigenlijk net heel boeiend en is op zich al uitdagend. #ilovemyjob

Connecteren met Leen? Neem een kijkje op haar Linkedin.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Opleidingscoach!
16
jun
Van leren naar presteren, dankzij kwalitatieve werkinstructies

Werkinstructies zijn meer dan een wettelijke verplichting.

...
09
mrt
Het L&D Café, een inspirerende namiddag op stap.

Voel jij je als L&D professional soms ook wat ...

09
mrt
Commotie rond opleidingsplannen: hoe ervaren organisaties de verplichtingen van de arbeidsdeal?

Het is geen geheim dat niet alle organisaties even enthousiast...

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelings-strategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership.