Hoe Els een andere aanpak waar maakt. Voor haar medewerkers, haar organisatie en haar klanten.

Hoe Els een andere aanpak waar maakt. Voor haar medewerkers, haar organisatie en haar klanten.

Wat iedereen die met Els samenwerkt gemeen heeft? Een duidelijke visie en het ondernemerschap om die visie waar te maken. Dat is niet vanzelfsprekend. Voor Els zit het in alles wat ze doet, in de opportuniteiten die ze grijpt en in de manier waarop ze mensen benadert. Vanuit haar eigen visie en ondernemerschap richtte ze 7 jaar geleden Room without a roof op, de overkoepelende organisatie voor De Opleidingscoach, Het Talentenhuis en Great@Work. We gingen met Els in gesprek over haar visie en ambities voor de toekomst.

Alles wat je doet, draait rond de ontwikkeling van jezelf, anderen en organisaties. Vanwaar komt die passie?

Ik sta altijd versteld van wat mensen allemaal kunnen. En van het feit dat er in ons leven zoveel dingen zijn die ons daarin doen groeien. Of net niet, want er zijn ook heel veel obstakels die onze groei tegenhouden. Er zit veel meer potentieel in ieder van ons dan we willen, kunnen of mogen laten zien.

Ik vind het heel verrijkend om dat potentieel en die omgevingsfactoren te (h)erkennen: “die persoon heeft dát nodig om zijn/haar ding te kunnen doen”. Het zorgt ervoor dat je overal opportuniteiten ziet en een omgeving creëert waarin mensen in staat zijn om hun potentieel waar te maken. Het maakt eigenlijk niet uit of je dan collega, mede-ondernemer of werkgever bent. In onze klassieke manier van werken, overweegt de economische kant en het grote concurrentiegevoel. Uiteraard hoort het economische aspect bij het leven, maar we mogen durven vertrekken vanuit wat we samen willen en kunnen realiseren, vanuit ieders talenten.

De Opleidingscoach, de Learning & Development partner voor organisaties, bestaat ondertussen ook 7 jaar. Hoe is dat ontstaan?

Ik ben met De Opleidingscoach gestart vanuit mijn expertise in Learning & Development. Klanten kwamen naar mij met de vraag om een opleiding te organiseren. Maar een opleiding is niet altijd het antwoord op een uitdaging. Vaak is het slechts één van de antwoorden. Daarom ben ik organisaties beginnen coachen in de vraag “is opleiding een antwoord op ons probleem?”. Ondertussen is er binnen De Opleidingscoach een team van specialisten aan boord, die organisaties blijven ondersteunen in dat vraagstuk.

Daarnaast heb ik, doorheen mijn ervaring, steeds meer gevoeld hoe L&D slechts één van de hefbomen is voor een succesvolle en toekomstgerichte organisatie. We kunnen nog zoveel goede en wetenschappelijk onderbouwde leerinitiatieven uitzetten, we zullen de gewenste impact nooit waarmaken wanneer er een gebrek is aan gemotiveerde medewerkers, leidinggevenden die het groeiproces faciliteren of aan een manier van werken die groei toelaat.

"Ik geloof erin dat medewerkers meer kunnen betekenen voor organisaties, dan dat ze vandaag (gemiddeld gezien) doen. Al het potentieel dat mensen in zich hebben, is er al. De kunst is, om het zichtbaar te maken."

Je spreekt over gemotiveerde medewerkers. Het is jouw droom om “Great@work-medewerkers” te creëren. Wat zit daar precies achter?

Ik geloof erin dat medewerkers meer kunnen betekenen voor organisaties, dan dat ze vandaag, (gemiddeld gezien) doen. Al het potentieel dat mensen in zich hebben, is er al. De kunst is, om het zichtbaar te maken. Great@work belooft niet enkel ‘blije’ medewerkers, het staat voor geëngageerde medewerkers die vanuit hun talenten werken en bewust hun schouders zetten onder het voortbestaan en de groei van de organisatie. Daar wordt iedereen beter van, zelfs de burn-out cijfers 😉.

 

- Maak kennis met de formule voor een succesvolle organisatie! -
Welkom op onze gratis BOOST kennismakingsavonden.

 

Dat klinkt mooi, maar niet bepaald evident. Wat is volgens jou de succesformule voor succesvolle organisaties?

Voor mij zijn er vier cruciale elementen. Medewerkers kunnen pas de beste versie van zichzelf worden, als je als organisatie inzet op:

  • Het individu. Als je de beste versie van jezelf wilt worden, is 50% van die verantwoordelijkheid voor jou. Je geeft namelijk zélf kleur aan de invulling van je job. Je kan steeds verder kleuren, op voorwaarde dat je omgeving dit toelaat.
     
  • L&D. Het is aan de organisatie om elk individu in zijn/haar kracht te zetten. Professionele L&D initiatieven ontstaan niet vanuit hypes of trends, ze spelen in op de noden van het individu en dragen bij aan de groei van de organisatie. Met De Opleidingscoach zetten we volop in op deze hefboom.
     
  • Actiegerichte coaching zorgt ervoor dat individuen hun verantwoordelijkheid kunnen, willen én durven opnemen. Met Het Talentenhuis realiseren we deze hefboom aan de hand van onze eigen, talentgedreven aanpak.
     
  • De juiste context is cruciaal om het potentieel van elk individu en de ondersteunde initiateven, waar te maken. Die context ontstaat vanuit een mindset, niet vanuit structuur. Een hiërarchische structuur hoeft bijvoorbeeld niet te betekenen dat individuen niet in hun kracht zitten. Net zoals je niet alle problemen zal oplossen door de structuur van je organisatie om te gooien. De juiste context is een holistische mindset, waarbij je vertrekt vanuit respect voor wie ieder is en uitgaat van continue groei. Die context noemen wij Great@Work.

Welke tip heb je voor leidinggevenden die werk willen maken van een Great@Work context?

Als leidinggevende heb je veel verantwoordelijkheden. Je economische verantwoordelijkheid is uiteraard cruciaal. Wanneer die wegvalt, is er geen werk om te geven. Maar ook die verantwoordelijkheid is een gedeelde. Communiceer daarom steeds waar je in gelooft en waar je naar streeft. Op die manier pak je het samen aan.

Daarnaast is een eigen, persoonlijke coach een must voor élke leidinggevende. We worden continu van ons pad gehaald door vastgeroeste patronen, opvattingen uit omgeving, blokkades, … Je hebt iemand nodig die je op je pad houdt en je proces accelereert. Zo’n klankbord doet wonderen.

Wat brengt de toekomst voor jou en Room Without a Roof?

We zijn volop aan het groeien, die groei wil ik de komende jaren verder zetten. Het gaat mij niet enkel om harde cijfers, ik wil een groeiend besef creëren in België en Nederland – zowel in organisaties als in het onderwijs. Ik voel elke dag dat het écht mogelijk is om een Great@Work context uit te bouwen. En ik voel elke dag wat er in die context allemaal ontstaat. Ik hoop dat wij, met ons team, een voorbeeld kunnen zijn voor vele organisaties en leidinggevenden. We kunnen blijven vertellen hoe waardevol dit allemaal is, maar we willen het vooral laten zien.

Verder ben ik ervan overtuigd dat er, naast onze huidige pijlers, nog een aantal zaken zullen ontspruiten die niet van mezelf komen. Elk van mijn collega’s heeft een sterke visie en bakken potentieel. Ze weten dat ze bij mij, en bij elkaar, met elk idee terecht kunnen. We zijn een team van intrapreneurs en daar komen ongetwijfeld nog interessante projecten uit. Ik kijk ernaar uit!

Connecteren met Els? Neem een kijkje op haar Linkedin.

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Opleidingscoach!
16
jun
Van leren naar presteren, dankzij kwalitatieve werkinstructies

Werkinstructies zijn meer dan een wettelijke verplichting.

...
09
mrt
Het L&D Café, een inspirerende namiddag op stap.

Voel jij je als L&D professional soms ook wat ...

09
mrt
Commotie rond opleidingsplannen: hoe ervaren organisaties de verplichtingen van de arbeidsdeal?

Het is geen geheim dat niet alle organisaties even enthousiast...

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelings-strategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership.