Keuze van een Learning Management System: hoe begin ik eraan?

Keuze van een Learning Management System: hoe begin ik eraan?

De keuze van een Learning Management System (LMS) is een moeilijke en tijdsintensieve opdracht. Wat goed werkt voor de ene organisatie is daarom nog niet geschikt voor de andere organisatie. Staat u voor de keuze van een LMS? Onderstaande tips en tricks kunnen u alvast op weg helpen.

Een LMS staat voor Learning Management System en omvat de volgende componenten: 

  • Learning: het leren van medewerkers ondersteunen. Let op: leren reikt verder dan enkel het klassikale of datgene wat onderdeel is van een LMS. Als L&D-professionals dienen we het belang van informeel en sociaal leren, zowel online als offline, te erkennen en te faciliteren. 
  • Management: het beheren/organiseren van leren en in sommige gevallen ook het maken/beheren van content.
  • System: dit alles zit vervat in een software.

Word een volwaardige gesprekspartner in de keuze van een LMS

Stijn van Elslande, expert in de implementatie van Learning Management Systemen, vertelt: 

“HR of L&D professionals hebben niet altijd veel kaas gegeten van het technische aspect en de verschillende stappen in de keuze van een LMS. Nochtans is het de moeite waard om je te verdiepen in de materie! Op die manier kan je gerichter bepalen welk doel jouw LMS moet hebben en welke functionaliteiten je precies nodig hebt om dit te realiseren. In mijn workshops tracht ik daarom iedereen wegwijs te maken in de belangrijke fases van een LMS implementatie en de vaktechnische termen. Zo zoomen we o.a. in op Saas vs. On premise, maar ook stappen als FRI, RFC, RFP,… zodoende een volwaardige gesprekspartner te kunnen zijn in de keuze van een geschikte LMS.  

Wanneer je besloten hebt om een LMS te implementeren in je organisatie sta je al snel voor een belangrijke keuze: een Saas oplossing of een on-premise oplossing. Vanuit zijn ervaring deelt Stijn enkele bevindingen:

“Wanneer je kiest voor on-premise oplossingen, hou je er best rekening mee dat je het interne IT departement moet inschakelen om een LMS te implementeren. Bedrijven neigen o.a. daarom meer en meer naar Saas oplossingen en het gebruik van online licenties. Let wel op: binnen Saas oplossingen kan je nog een onderscheid maken tussen single tenant en multi tenant.”

 

Nood aan ondersteuning?

Staat u voor de keuze van een LMS? Wil je meer weten over de belangrijkste begrippen en fasen binnen het keuze- en implementatieproces? Nood aan verdere ondersteuning bij de keuze en/of implementatie van een LMS? Neem contact op met ons. 

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Opleidingscoach!
16
jun
Van leren naar presteren, dankzij kwalitatieve werkinstructies

Werkinstructies zijn meer dan een wettelijke verplichting.

...
09
mrt
Het L&D Café, een inspirerende namiddag op stap.

Voel jij je als L&D professional soms ook wat ...

09
mrt
Commotie rond opleidingsplannen: hoe ervaren organisaties de verplichtingen van de arbeidsdeal?

Het is geen geheim dat niet alle organisaties even enthousiast...

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelings-strategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership.