Me-time: creëer preventief draagkracht voor stressvolle situaties.

Me-time: creëer preventief draagkracht voor stressvolle situaties.

‘People are the fuel and engine of any organization’ - dat is het motto van Nadine Poppe, talentencoach bij Het Talentenhuis en Head of Operations bij De Opleidingscoach. Doorheen coaching identificeert ze die tools en oefeningen die medewerkers nodig hebben om hun doelstellingen scherp te stellen en te behalen. Nadine deelt haar tips om als organisatie aandacht te hebben voor het mentale welzijn en het aanpassingsvermogen van jouw medewerkers.

Mensen zijn de drijfveer van een organisatie. Wanneer mensen niet gelukkig zijn, functioneren ze niet efficiënt. Met als gevolg dat het bedrijf niet efficiënt functioneert. De mensen zijn de spil van een organisatie, daar mag in geïnvesteerd worden.

Uit cijfers van werkbaarwerk.be blijkt dat werkstress, emotionele belasting en werkdruk bij medewerkers in stijgende lijn zitten sinds 2004. Het jaar 2020 heeft de pijnpunten die reeds aanwezig waren uitvergroot en aan de oppervlakte gebracht. 2021 biedt dan ook dé opportuniteit om bewust aan persoonlijke ontwikkeling te werken. Samen met haar collega’s lanceerde Nadine het Me-time pakket.

Aan de hand van persoonlijke coaching en oefeningen, creëert het Me-time pakket preventief draagkracht voor stressvolle situaties. Wanneer een medewerker, team of organisatie opeens veel draaglast ervaart, zorgt net die draagkracht ervoor dat je in balans blijft.

Uit een onderzoek van de Antwerp Management School en Acerta werd duidelijk dat aanpassingsvermogen de belangrijkste vaardigheid wordt. Wat zijn jouw tips om het aanpassingsvermogen van medewerkers te vergroten?

Een optimaal aanpassingsvermogen bestaat uit een evenwicht vinden tussen stabiliteit en flexibiliteit. Om te blijven groeien, bijsturen en inspelen op de toekomst, is het cruciaal dat medewerkers uit hun comfortzone durven én mogen komen.

Coaching is een krachtige manier om medewerkers in beweging te brengen. Doorheen reflectie en zelfinzicht, zet je medewerkers in hun kracht en zorg je voor wendbaarheid op individueel én collectief niveau. Op die manier til je zowel de medewerker als het team naar een hoger niveau. Positieve werkbeleving zorgt voor betere cohesie binnen het team en voor hogere performance binnen de organisatie, een win-win resultaat.

 

Wanneer een medewerker, team of organisatie opeens veel draaglast ervaart, zorgt net die draagkracht ervoor dat je in balans blijft.


De huidige gezondheidscrisis heeft een grote impact op de mentale weerbaarheid van de bevolking, specifiek op de veerkracht van medewerkers. Wat kan je als organisatie doen om medewerkers een veerkrachtige boost te geven?

Veerkracht en mentale weerbaarheid creëer je door een gezonde balans te houden tussen energievreters en energiegevers. Dankzij bewuste coaching krijgen medewerkers meer inzicht in en grip op deze energiebronnen. Wanneer medewerkers hun talenten en sterktes kennen én inzetten op de werkvloer, creëer je handvaten om om te gaan met stressvolle situaties. Ook inzicht in hun eigen valkuilen en de tools, tijd en ondersteuning krijgen om hiermee om te gaan, maakt mensen weerbaarder.

Op welke manier draagt coaching bij aan hoge retentie en preventie van burn-out?

Het is belangrijk om goede werkkrachten te belonen en te bekrachtigen. Me-time geven, is appreciatie tonen. Medewerkers worden gehoord in de noden die ze hebben.

Daarbovenop moeten we blijven investeren in mentaal welzijn. Wanneer iemand uitvalt omwille van een burn-out kost dat een bedrijf veel: het bedrijf betaalt het verzuim én de tijdelijke vervanging. Als je preventief inzet op coaching om mensen in hun kracht te zetten, creëer je meer draagkracht, psychologische flexibiliteit en doe je dus actief aan burn-out preventie.

Hoe kan het Me-time pakket een antwoord bieden op de huidige uitdagingen?

In deze bizarre tijden is het uiterst belangrijk dat er wordt stil gestaan bij het mentaal welzijn van alle medewerkers. Het ‘me-time pakket’ heeft zijn naam niet gestolen, we mogen onszelf als persoon/team en organisatie naar voor schuiven.

Praktisch bestaat het me-time pakket uit drie sessies van elk twee uur. Deze drie sessies draaien rond drie topics: talenten, job crafting en psychologische flexibiliteit. Tijdens het talenteninterview werpen we een blik op jouw talenten. Werk je op dit moment volgens jouw talenten? Herken jij jouw talenten? Laat je je talenten zien in team? Wanneer dit duidelijk is, gaan we samen aan het job craften. Hoe kan jij jouw job zo organiseren dat de talenten die jij hebt optimaal gebruikt kunnen worden? Competenties en talenten in kaart brengen via coaching is belangrijk om op een hoog niveau te functioneren in een team. De laatste sessie rond psychologische flexibiliteit geeft je alle handvaten om je veerkrachtigheid een boost te geven.

Het me-time pakket hoeft niet te bestaan uit deze drie topics. Het pakket kan volledig gepersonaliseerd worden aan de hand van de noden van een medewerker. Als dit het geval is, plannen we een intakegesprek om de noden in kaart te brengen.
 

Jouw medewerker(s) een veerkrachtige boost geven? Ontdek het Me-time pakket.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Opleidingscoach!
23
apr
De Opleidingscoach en "Opleidingen van de Toekomst"!

Hoe bereid je je voor op de...

16
jun
Van leren naar presteren, dankzij kwalitatieve werkinstructies

Werkinstructies zijn meer dan een wettelijke verplichting.

...
09
mrt
Het L&D Café, een inspirerende namiddag op stap.

Voel jij je als L&D professional soms ook wat ...

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelings-strategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership.