Top 10 Free Tools for Learning

Top 10 Free Tools for Learning

Elk jaar organiseert Stimulearning de TOP 100 Tools for Learning, geïnspireerd door de oplijsting van learning tools door Jane Hart, een event waarbij L&D-professionals (nieuwe) learning tools kunnen delen en ontdekken. Wij hebben een oplijsting gemaakt van onze 10 favoriete én gratis (!) Top Tools for Learning.

Slack

Slack is en blijft één van onze favorieten. Slack is een communicatietool - vergelijkbaar met Facebook Messenger en Whatsapp - dat je toelaat om (als team) online samen te werken en te leren. Slack heeft de mogelijkheid om verschillende communicatiekanalen aan te maken voor subteams en om een-op-een te communiceren met anderen.  Daarnaast is Slack ook integreerbaar met andere applicaties zoals Google Drive, Dropbox, Trello en Zoom. Zo kan je alle (team)communicatie rond een specifiek project overzichtelijk en op één plek houden. Tip: Snel iets bespreken? Met Slack kan je ook snel en gemakkelijk een (video)call houden.  

www.slack.com

Miro

Miro is een online whiteboard waarop je met je teamleden in realtime (lees: tegelijkertijd) kunt brainstormen. Vanuit De Opleidingscoach gebruiken wij het onder andere om leertrajecten te ontwerpen of om samen vanop afstand te brainstormen. Hoewel de tool misschien op het eerste zicht wat chaotisch kan overkomen, zijn er tal van demo boards met bestaande templates beschikbaar om het denkproces te structureren. Denk bijvoorbeeld aan templates voor een flowchart, mindmap, venn diagram, customer journey map, SWOT-analyse en nog zoveel meer. Pluspunt: het is makkelijk integreerbaar met andere applicaties zoals Google Drive, Slack, Jira Addon, Microsoft Teams, etc.

www.miro.com

Canva

“A picture says more than a 1000 words”. Canva is geen typische L&D tool maar een grafisch ontwerp tool waarmee je prachtige visuals kan maken. Denk bijvoorbeeld aan: infographics, social media posts, werkbladen, personal development plan templates, etc. Vanuit De Opleidingscoach maken wij gebruik van Canva om bite-sized content in een mooi jasje te steken, om leeractiviteiten aan te kondigen en om ondersteunend leermateriaal te maken. Daarnaast kunnen de ontwerpen van Canva ook ingezet worden om medewerkers te sensibiliseren en meer ‘awareness’ te creëren rond veranderingen of een nieuwe visie die geïmplementeerd wordt in de organisatie. Je moet helemaal geen grafisch ontwerper zijn om krachtige visuals te maken want zelfs met de gratis versie van Canva kan je inspiratie putten uit meer dan 1000 templates en heb je binnen no-time een ontwerp klaar. Tip: met Pexels en Flaticon kan je gratis afbeeldingen downloaden die je vervolgens kan uploaden als (achtergrond)materiaal in Canva.

www.canva.com

Learning Battle Cards

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de Learning Battle Cards zijn geen online tool én ook niet gratis. De Learning Battle Cards zijn 108 kaartjes die jou als Instructional Designer of trainer kunnen inspireren om blended leertrajecten te ontwerpen, daarmee gebruikmakend van nieuwe en moderne leermethoden en tools. Op elk kaartje staat een leermethode beschreven met daarbij informatie zoals: stimuleert het (a)sycnchroon leren, (in)formeel leren, individueel leren of leren met peers? Ook staat er op elk kaartje aangeduid waar de leermethode op inzet: analyse, awareness, knowledge, skills, attitudes, implementation of measurement. De kaarten kosten zo’n 99 dollar maar (!) staan tegenwoordig ook allemaal gratis online op de website of zijn te vinden via Pinterest. Wij zijn vooral enthousiast van de canvas sheets die je als ontwerper stapsgewijs door het Instructional Design proces begeleidt. Ook deze kun je gratis downloaden in ruil voor een ‘tweet’.

www.learningbattlecards.com

Mentimeter

Mentimeter is een interactieve presentatie software. Vergelijkbaar met andere tools zoals Kahoot, Plickers of Socrative, kan je als presentator of facilitator vragen stellen aan je publiek. Ideaal wanneer je presenteert voor een grote groep en toch graag interactie wilt creëren! Wanneer je een vraag aanmaakt in de tool kan je kiezen uit verschillende vraagtypes (poll, ….). Je krijgt hiervoor een unieke code of QR-code waarmee deelnemers via hun laptop, tablet of smartphone kunnen inloggen en stemmen. De resultaten worden op een mooie, dynamische manier in beeld gebracht. Tip: de vragen van Mentimeter kunnen ook geïntegreerd worden in een Powerpoint-presentatie. Let op: met een gratis account kun je wel slechts twee vragen aanmaken.

www.mentimeter.com

Padlet

Padlet is een digitaal prikbord waarop je vragen kan stellen en reacties kan verzamelen van je publiek. Net zoals Mentimeter krijg je bij Padlet een unieke link waarmee je je publiek kan uitnodigen zonder dat ze zich hiervoor moeten inloggen of iets downloaden. Je deelnemers kunnen makkelijk reacties achterlaten maar ook documenten, foto’s, weblinks en video’s kunnen hierop gedeeld worden. Je kiest zelf of iedereen de padlet kan zien of enkel een selecte groep. Let op: met een gratis account kun je de voornaamste functies van Padlet gebruiken maar je kan wel slechts drie borden aanmaken. Je kan je bord wel exporteren als PDF en vervolgens verwijderen zodat je steeds gebruik kan blijven maken van de gratis versie.

www.padlet.com

Screenpresso

Screenpresso is een Screen Capture Tool waarmee je hetgeen dat je ziet op je scherm kan vastleggen met slechts een klik. Vervolgens kan je beelden bewerken en benadrukken wat belangrijk is met pijltjes, kleuren en cirkels. Deze beelden kan je bundelen in een PDF-documenten, delen als bijlage in e-mail of publiceren op Evernote, Google Drive, Twitter, Facebook, Dropbox, etc. Het laat je toe om snel iets te laten zien in plaats van het proberen om iets uit te leggen. Een handige tool om te gebruiken tijdens opleidingen en/of voor training documenten, werkinstructies, het capteren van IT bugs en zoveel meer!

www.screenpresso.com

Degreed

Degreed is voor ons een nieuwe tool maar hier werden wij meteen enthousiast van! Degreed is een Lifelong Learning Platform dat gericht is op het erkennen en ondersteunen van lifelong learning skills door certificering. Met meer dan 1500 certificeerbare vaardigheden, kan jij (lees: betalen voor een digitale certificaat waarmee je kan) aantonen over welke vaardigheden jij beschikt. Dit gaat er echter wel vanuit dat leren vooral een bewust proces is terwijl wij vooral geloven dat veel van hetgeen dat we leren spontaan en op informele wijze plaatsvindt. Waar wij vooral enthouasiast van waren was de browser extensie van Degreed. Hiermee kan je alle artikelen, filmpjes, MOOC’s die je online tegenkomt, verzamelen in Degreed met de knop ‘save for later’. Met deze content kan je vervolgens learning paths maken rond een specifiek thema die je ook kan aanbevelen en delen met anderen! Degreed benadrukt dat je kan leren van elke bron en daar zijn wij het mee eens!  

www.degreed.com

ActivePresenter

ActivePresenter is een tool waarmee je een screencast kan maken of opnemen wat er op je computerscherm gebeurd. Deze opname kun je vervolgens in het programma ook bewerken. Je kan tekst toevoegen, scenes wegknippen en allerlei extra’s om van je opname een aangename kijkervaring te maken. Vervolgens kun je filmpjes exporteren en omzetten tot een gewenst bestandsformaat die je (online) kan delen. Een handige tool waarmee je professionale ‘how-to’ tutorials kan maken van een (nieuw) software pakket of LMS systeem. De tool heeft veel features en het kost wel wat tijd om alles te ontdekken dus gun jezelf voldoende oefentijd.

www.activepresenter.com  

iMovie

iMovie is een gratis applicatie voor Apple devices waarmee je op een snelle manier kwalitatieve en korte leervideo’s kan maken. Het gebruik van video’s waarbij medewerkers zelf video’s kunnen opnemen met hun eigen ‘device’, vormt een krachtig hulpmiddel om interne kennisdeling te faciliteren. Bovendien maken de toenemende (gratis) tools op de markt het steeds makkelijker om op een professionele manier zelf aan de slag te gaan met video’s! Ook voor Android devices bestaan er tal van applicaties om snel leervideo’s te maken. Denk bijvoorbeeld aan: Video Show, Final Cut Pro, WeVideo, Video Maker Pro Free, etc.

www.apple.com/imovie

Nood aan ondersteuning? 

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelingsstrategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership. 

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Opleidingscoach!
23
apr
De Opleidingscoach en "Opleidingen van de Toekomst"!

Hoe bereid je je voor op de...

16
jun
Van leren naar presteren, dankzij kwalitatieve werkinstructies

Werkinstructies zijn meer dan een wettelijke verplichting.

...
09
mrt
Het L&D Café, een inspirerende namiddag op stap.

Voel jij je als L&D professional soms ook wat ...

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelings-strategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership.