Welke learning tools zet u in voor agile learning?

Welke learning tools zet u in voor agile learning?

De Opleidingscoach was dit jaar weer aanwezig op de TOP 100 Tools for Learning van Stimulearning. Wil je meer weten over hoe we door learning tools kunnen inspelen op snelle veranderingen binnen onze VUCA-wereld? Of op welke manier je als L&D professional of trainer kan inzetten op verschillende learning tools voor “agile learning”? 

Leren in onze VUCA-wereld

De snelheid waarin we als maatschappij, organisatie en professional moeten ontwikkelen, neemt alsmaar toe in deze VUCA-wereld. VUCA staat voor ‘volatile, uncertain, complex en ambiguous’ en omschrijft in 4 woorden de uitdagingen waar we als maatschappij en organisatie mee te maken hebben.

Als L&D professional is het van belang om het hele VUCA-verhaal mee te nemen in de ontwikkeling en opleiding van medewerkers. Dit vraagt namelijk om heel andere ontwikkelingstrajecten dan pakweg 10 jaar geleden. Kennis en vaardigheden worden continu aangepast, aangevuld en aangescherpt. We moeten met andere woorden meer inzetten op een agile manier van leren om aan de noden van medewerkers en organisaties te kunnen voldoen.

“E-learning is dead. E-learning is reborn”

Ook binnen e-learning merken we dat leerinterventies steeds korter zijn. Pangarkar benadrukte op Learning Technologies 2018: “e-learning is dead…… but e-learning is reborn”. We evolueren meer en meer naar business aligned learning: leren op maat van de business. We moeten niet zozeer klassikale opleidingen omzetten naar e-learning. Integendeel, we moeten e-learning inzetten op een agile en lean manier. Op die manier krijgt e-learning een nieuw leven!

Agile leren door video

Om als organisatie overeind te blijven in deze VUCA-wereld is het van belang om niet alleen talent aan te trekken maar ook om huidig talent in je organisatie zo optimaal mogelijk te benutten. Er is enorm veel kennis aanwezig bij de eigen medewerkers maar hoe bevorder je deze interne uitwisseling van kennis en informatie?

Het gebruik van video’s waarbij medewerkers zelf videos kunnen opnemen met hun eigen ‘device’, vormt een krachtig hulpmiddel om interne kennisdeling te faciliteren. Bovendien maken de toenemende (gratis) tools op de markt het steeds makkelijker om op een professionele manier zelf aan de slag te gaan met video’s!

Faciliteren van just-in-time learning

Leerinterventies dienen steeds korter en flexibeler te zijn om in spelen op razendsnelle veranderingen in de business. Klassikale opleidingen worden vervangen door microlearning, korte leervideo’s en on-demand leermomenten. Dit maakt ook dat de rol van L&D steeds meer verschuift van het ontwerpen van opleidingstrajecten naar het faciliteren van on-demand learning.

Tijdens de Top 100 tools for Learning stelden we twee Learning Tools voor die perfect passen in de agile en lean manier van leren: iMovie en Adobe Connect Learning. iMovie is een gratis applicatie voor Apple devices waarmee je op een snelle manier kwalitatieve en korte leervideo’s kan maken. Adobe Connect Learning is een tool met tal van interactieve mogelijkheden om lerenden samen te brengen en kennis te laten delen in virtual classrooms.

Wil je meer weten over de nieuwste learning tools en technologieën en hoe je hier praktisch mee aan de slag kan? De Opleidingscoach is uw allround L&D partner bij de ontwikkeling van blended leertrajecten die inspelen op de toekomst.

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Opleidingscoach!
23
apr
De Opleidingscoach en "Opleidingen van de Toekomst"!

Hoe bereid je je voor op de...

16
jun
Van leren naar presteren, dankzij kwalitatieve werkinstructies

Werkinstructies zijn meer dan een wettelijke verplichting.

...
09
mrt
Het L&D Café, een inspirerende namiddag op stap.

Voel jij je als L&D professional soms ook wat ...

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelings-strategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership.