Must reads voor elke L&D professional

Must reads voor elke L&D professional

Als leergierige L&D professionals houden we van boeken die ons de juiste vragen laten stellen en antwoorden bieden op herkenbare uitdagingen. Wij selecteerden onze top 10 boeken over leren in organisaties.

1.Performance focused smile sheets – Will Thalheimer

We weten dat traditionele smile sheets ons niets zeggen over leerrendement. De evaluatie van onze opleidingen moet verder gaan dan Kirkpatrick’s Level 1. Performance moet centraal staan in beslissingen over en evaluatie van leerinterventies. In dit boek herbekijkt Will Thalheimer de smile sheets zodat ze als krachtige tool worden ingezet.

In ’t kort?

Bekijk de kerninzichten en verken praktische voorbeelden. 

2. The fifth discipline - Peter Senge

The fifth discipline gaat over het belang van lerende organisaties en bekijkt uitdagingen op een holistische manier. De vijfde en belangrijkste discipline systeemdenken vertrekt vanuit de organisatie als systeem waarin alle aspecten onderling geconnecteerd zijn. Het boek biedt inzicht in de rol van leiders, leerstoornissen en leidende principes in een lerende organisatie.

In ’t kort?

Bekijk één van de vele keynotes van Peter Senge

3. Social technologies in business – Isabel De Clercq

Een boek over de transformatieve kracht van sociale technologie. Wanneer we technologie en mensen samenbrengen, ontstaat positieve verandering voor zowel medewerkers als organisaties. Technologie inzetten als ondersteuning voor kenniswerkers, creëert waarde doorheen interactie en connectie. Het boek biedt tools en methodes om efficiënt communiceren en samenwerken mogelijk te maken.

In ’t kort? 

Isabel De Clercq over social technologies.

4. The social leadership handbook – Julian Stodd

Doorheen illustraties neemt Julian Stodd de lezer mee in principes van sociaal leiderschap dat gebaseerd is op samenwerking, experimenteren en wenbaarheid. Een boek over het belang van menselijkheid, vertrouwen en eerlijkheid in een onzekere toekomst.

In ‘t kort?

10 redenen voor social leadership.

5. Manage memory for deeper learning – Patti Shank

In haar boek biedt Patti Shank concrete voorbeelden, checklists en tactieken die leren mogelijk maken zodat we een antwoord kunnen bieden op specifieke noden van de organisatie. Daarbij vertrekt ze steeds vanuit het geheugen en hoe we inzichten uit onderzoek kunnen inzetten om werknemers te ondersteunen in fundamentele job skills.

In ‘t kort?

Wij interviewden Patti Shank over haar boek. 

6. Elevating learning & development - Nick van dam

Dit boek behandelt tal van L&D uitdagingen, gaande van een leermindset en behoefteanalyse tot coachen en blended learning. Een must voor iedereen die leren strategisch wil inzetten en de huidige aanpak in vraag wil blijven stellen.

In ’t kort?

Download het introductie hoofdstuk.

7. Design for how people learn – Julie Dirksen

Als learning professional, subject matter expert, manager, trainer … leren we anderen continu kennis, vaardigheden en attitudes aan. We vertrekken hiervoor vaak vanuit buikgevoel of gewoonte. De manier waarop kennis wordt overgebracht is nochtans van cruciaal belang voor leerimpact. In dit boek deelt Julie Dirksen concrete tips om leerervaringen aantrekkelijk en effectief te ontwerpen. Omdat we allemaal een beetje instructional designer (zouden moeten) zijn.

In ’t kort?

Wij interviewden Julie Dirksen over haar boek. 

8. Modern Workplace Learning – Jane Hart

In het beknopte en praktische boek ‘Modern Workplace Learning’ beschrijft Jane Hart hoe L&D professionals, werknemers en managers zich kunnen uitrusten om continu en onafhankelijk leren mogelijk te maken. Het boek legt uit waarom de klassieke opvatting niet werkt, waarom leren veel verder gaat dan opleiden en waarom de moderne L&D professional in de eerste plaats een adviseur moet zijn.

In ’t kort?

Lees het eerste hoofdstuk online.

9. Lerend organiseren – André Wierdsma en Joop Swieringa

Dit handboek gaat over het belang van co-creatie en het doorbreken van patronen voor change management. Over mensen uitdagen en ondersteunen om als lerende organisatie vooruit te gaan.

In ’t kort?

Interview met André Wierdsma.

10. Creating impact through future learning – Dochy & Segers

Om echte impact te creëren is een nieuwe mindset nodig. Het HILL-model (High Impact Learning that Lasts) biedt bouwstenen om leerinitiatieven op te zetten die leerimpact garanderen. Het boek leert ons over het belang van urgentie, de kracht van informeel leren en de connectie tussen on- en offline leren.

 

 

Fan van in ’t kort?

Als L&D professional kan je niet zonder een goede inspiratieflow en wil je de juiste informatie op het juiste moment. Dankzij Blinkist heb je inspiratie en kennis steeds binnen handbereik.

Blinkist is een app die de essentie van boeken samenvat in geschreven en gesproken vorm. De gratis versie geeft je elke dag één boek, met betalende versie heb je onbeperkte toegang tot een hele bibliotheek van boeken.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Opleidingscoach!
23
apr
De Opleidingscoach en "Opleidingen van de Toekomst"!

Hoe bereid je je voor op de...

16
jun
Van leren naar presteren, dankzij kwalitatieve werkinstructies

Werkinstructies zijn meer dan een wettelijke verplichting.

...
09
mrt
Het L&D Café, een inspirerende namiddag op stap.

Voel jij je als L&D professional soms ook wat ...

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelings-strategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership.