Top 10 Tools voor leren en samenwerken

Top 10 Tools voor leren en samenwerken

Vorig jaar hebben wij een oplijsting gemaakt van onze favoriete én gratis (!) Top 10 Tools for Learning. Aangezien er continu nieuwe tools op de markt komen én COVID-19 maakt dat we met zijn allen thuis (samen)werken en vanop afstand leren, maken wij opnieuw een overzicht van onze Top Tools for Learning & Collaboration.

Manual.to

Manual.to is een nieuwkomer op de markt en biedt een tool aan om – zoals de naam zegt – manuals te maken. Vanuit L&D-standpunt zien wij mogelijkheden om elektronische werkinstructies te maken. Deze bieden een stap-voor-stap instructie bij het uitvoeren van een bepaalde taak. Een top feature van Manual.to is de ingebouwde vertaalmodule die het makkelijk maakt om werkinstructies snel te vertalen en in meerdere talen aan te bieden. Ook de QR-code die gegeneerd wordt door de tool kan makkelijk verspreid worden en bij applicaties geplaatst worden, waardoor iedereen – zónder een app te downloaden – toegang heeft tot de juiste informatie op het juiste moment. Fun fact: voor hun succesvolle samenwerking met BekaertDeslee heeft Manual.to de Corporate Venturing Award gewonnen.

Skillshare

Skillshare is een leerplatform met online classes van experten, verspreid over de hele wereld. Vergelijkbaar met de tool ‘LinkedIn Learning’ draagt Skillshare bij aan on-demand learning in verschillende domeinen zoals leadership, project management, health & wellness, productiviteit, …

Enkele van onze favoriete online classes voor de L&D professional:

  • Presentation Essentials: How to Share Ideas that Inspire Action (Simon Sinek)
  • Introduction to Project Management: Methods & Tactics for Success (Brett Harned)
  • Powerful Storytelling Today: Strategies for Crafting Great Content (Soledad O’Brien)
  • Career Development: Creating an Action Plan with Design Thinking (Sarah Prevette)
  • Onboarding New Hires: Strategies for Success (Ashley Raus)

Anywhere, anytime leren wordt mogelijk gemaakt met de Skillshare app die te downloaden is in de App Store of op Google Play.

Loom

Veel bedrijven konden de mogelijkheden van thuiswerken afgelopen maanden ontdekken. Om teams optimaal online met elkaar te laten werken, zijn voor veel bedrijven een andere aanpak en het gebruik van (andere) tools nodig. Loom is een gratis tool waarmee je vlot iets kan uitleggen en kan laten zien op je scherm. Je kan schermopnames maken en heel snel delen, zonder dat je de opname eerst moet opslaan. Loom leent zich perfect voor het maken van handleidingen of werkinstructies, schermopnames om te integreren in een powerpoint presentatie, maken van een online training of cursus, …

MS Teams (webinar functie)

Beschikt jouw organisatie over Office 365? Wellicht maken jullie al gebruik van de Office applicatie ‘MS Teams’ voor online vergaderingen. Wist je dat MS Teams ook geïntegreerde webinar functionaliteiten heeft? Sinds kort is het ook mogelijk om externen toegang te geven tot een webinar in MS Teams. Binnen MS Teams wordt een webinar een ‘Live Gebeurtenis’ genoemd, die je met enkele muisklikken zelf kan organiseren. Daarbinnen kan je verschillende rollen toekennen, namelijk beheerder, producent, presentator, genodigden. Veel meer dan een goede webcam, microfoon en Microsoft Office 365 heb je niet nodig om een webinar te organiseren.

Flowsparks

Flowsparks is een innovatieve en krachtige tool om e-learnings te creëren, te wijzigen en te distribueren. Hun belofte: dankzij de learning formats & templates kan zelfs een subject matter expert (SME), zonder enige pedagogische kennis, snel een impactvolle e-Learning creëren. Wij zijn fan van deze intuïtieve tool maar zien nog steeds een rol weggelegd voor de L&D-er om de SME’s voortdurend te challengen om alle functionaliteiten van het platform effectief te gebruiken en zich niet te beperken tot een standaard PowerPoint presentatie.

Animaker

Animaker is een online, cloud-based tool waarmee je animatie video’s maakt. Recent is de tool betalend geworden maar met de gratis versie kan je onbeperkt video’s maken met een maximale video lengte van 2 minuten, waarvan je er 5 kan exporteren op maandbasis.

PowerPoint

Weinig budget maar wil je toch aan de slag gaan met een (interactieve) e-learning? Soms moet je niet ver zoeken voor een goede tool. Met Powerpoint kan je jouw computerscherm en de bijbehorende audio opnemen en toevoegen aan een dia of exporteren naar een mp4-bestand. In een bestaande PowerPoint presentatie kan je ook commentaar inspreken via ‘Diavoorstelling’ en ‘Diavoorstelling opnemen vanaf huidige slide’. Op die manier voeg je vlot commentaar en een woordje uitleg toe voor jouw publiek.

Inoreader

Inoreader is geen nieuwe tool, maar is wel een tool die 48 plaatsen is gestegen en nu op #76 in de Top 200 Tools for Learning van Jane Hart staat. Al gehoord van RSS, oftewel Rich Site Summary? Een RSS is een tool die jou verbindt met de informatie die jou interesseert. Je hoeft niet langer dagelijks alle interessante websites en blogs af te struinen naar nieuwe content. Inoreader bezorgt jou een overzicht van nieuwe content en stelt je in staat om deze te organiseren en op te slaan zodat je er later opnieuw van kan genieten. Dit biedt heel wat mogelijkheden voor L&D. Lees ook ons blogbericht over Content Curatie.

Houseparty

Omdat remote teamwork gevierd mag worden, biedt Homeparty een virtueel alternatief voor een After Work. Deze group video chat helpt je om je collega’s samen te brengen wanneer u niet fysiek samen kunt zijn. Ideaal om een productieve werkweek mee af te sluiten!

Nood aan ondersteuning? 

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelingsstrategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership. 

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Opleidingscoach!
16
jun
Van leren naar presteren, dankzij kwalitatieve werkinstructies

Werkinstructies zijn meer dan een wettelijke verplichting.

...
09
mrt
Het L&D Café, een inspirerende namiddag op stap.

Voel jij je als L&D professional soms ook wat ...

09
mrt
Commotie rond opleidingsplannen: hoe ervaren organisaties de verplichtingen van de arbeidsdeal?

Het is geen geheim dat niet alle organisaties even enthousiast...

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelings-strategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership.