Teach for Belgium vzw

Trainer Coordinator Janne ging op zoek naar hybride leervormen voor de Summer Training

Teach for Belgium vzw richt zich op het verminderen van onderwijsongelijkheden. Doorheen een tweejarig programma trainen en begeleiden ze gemotiveerde en geselecteerde leerkrachten(-in-spe) om les te geven in scholen met een hoog percentage aan kansarme leerlingen.

Dat programma start met de Summer Training: een intensief programma vol workshops rond vakdidaktiek, relaties opbouwen, class management, ... aangevuld met dagelijkse feedback en ondersteuning in de vele lesvoorbereidingen. Deze zomer gaat Teach for Belgium voor het eerst deels online met de Hybrid Summer Training.

Janne Billiet, Training Coordinator, had een Learning Conversation met leerexperte Soetkin Linhart om best practices te bespreken:

“We waren op zoek naar manieren om een gevarieerd, hybride leertraject in te richten waarin voldoende aandacht gaat naar de relaties tussen deelnemers. De inhoud van onze Summer Training zit goed maar hoe ontwikkel je dat nu op een blended manier? Waar begin je?

Dankzij de learning conversation hebben we op korte tijd geleerd om steeds te vertrekken vanuit enkele kernvragen. Per onderdeel gaan we na:

  • Willen we vaardigheden opbouwen of kennis overbrengen?
  • Hoe kritisch is deze inhoud?
  • Hoe complex is de materie?

Op basis van die analyse, kan je bepalen welke leervorm je zal inrichten. Die kapstok geven we ook mee aan onze trainers.

De online interventies worden geen kopie van bestaande onderdelen. We nemen de onderdelen van het programma onder de loep en gaan telkens op zoek naar de optimale leervorm voor het doel. Zo geven we onze toekomstige leerkrachten ook de nodige tools voor een ‘hybride’ schooljaar.  

We hebben de vele voordelen van hybride leren ontdekt, we gaan er niet mee verder omdat de situatie ons verplicht maar omdat het ons zoveel kansen biedt.”

Krijg je ook graag tips van onze leerexperten? Plan een Learning Conversation, stuur je vraag naar learning.conversations@opleidingscoach.be

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van De Opleidingscoach!
23
apr
De Opleidingscoach en "Opleidingen van de Toekomst"!

Hoe bereid je je voor op de...

16
jun
Van leren naar presteren, dankzij kwalitatieve werkinstructies

Werkinstructies zijn meer dan een wettelijke verplichting.

...
09
mrt
Het L&D Café, een inspirerende namiddag op stap.

Voel jij je als L&D professional soms ook wat ...

De Opleidingscoach is dé leerexpert in België voor het opzetten of versterken van leer- en ontwikkelings-strategieën in lijn met de missie en visie van bedrijven en organisaties. Wij bieden gespecialiseerde en innovatieve kennis aan binnen het L&D-domein in een op-maat partnership.